Tuesday, March 23, 2010

BikeTour @ PELOPONHSSO, 12-14 Sep 2008


1η Ημερα . Παρασκευη 12 Σεπτεμβριου
Η Συναντηση εχει καθοριστει στα διοδια της Ελευσινας περιπου 8 το πρωι.


Η ομαδα αποτελειται απο Ντινο, Χαρη, Ηλια, Στεφανο, Παυλο και Σωτηρη.
Tips :
1) Ο Ηλιας εμφανιζεται για πρωτη φορα με την ΒΜW 1200 GS που μολις αγορασε απο τον Παυλο
2) Ο Παυλος αν δεν κανω λαθος εμφανιζεται για πρωτη φορα με την BMW Adventure
Διαδρομη:
Ο καιρος ειναι εξαιρετικα καλος και οδηγουμε με πρωτο προορισμο την Σπαρτη αφου καναμε μια μικρη σταση για καφε στο Αρτεμισιο. Επομενη προγραμματισμενη σταση ειναι η Σπαρτη.
Εδω επισκεφτηκαμε το Μουσειο της Ελιας. Το μουσειο στεγαζεται σε ενα υπερσυνχρονο κτιριο και αναφερεται τοσο στην παραγωγη του Ελαιολαδου, του φυσικου σαπουνιου οσο και στα πρωτα κυματα μεταναστευσης απο την φτωχη Λακωνια στις ΗΠΑ. Μετα την επισκεψη και ενα γρηγορο καφε ξεκινησαμε για την επομενη προγραμματισμενη σταση στο Γυθειο.
Γυθειο: Σταση για φαγητο στην παραλια του Γυθειου στα ουζερι. Το χταποδακι το λιαστο ειναι υπεροχο οπως και ολοι οι μεζεδες. Ο Ιδιοκτητης της ταβερνας ειναι Fan της ΗΡ και τυπικος «καγκουρας». Εχει φτιαγμενο αμαξι και οπως μας ειπε κολαζεται τα βραδυα στην περιοχη. Σε καθε προταση βαζει και την λεξη «ΤΟΥΜΠΑΝΟ¨» . Τουμπανο το γκαζι, τουμπανο το τουρμπο..... Ωραιος τυπακος....
Στην συνεχεια πηγαμε να επισκευθουμε τα Σπηλαια του Δηρου. Ο Ηλιας εχοντας επισκευθει πολλες φορες το μερος προτιμησε να συναντησει εναν παιδικο του φιλο που τρεχει καποια τουριστικη επιχειρηση στην περιοχη.
Επομενη σταση στο Υπεροχο Ξενοδοχειο “Κυριμαι” στον Γερολιμενα για να κανουμε check in. Το ξενοδοχειο “Κυριμαι” βρισκεται λιγα μολις χιλιομετρα απο το νοτιοτερο ακρο της χερσονησιδας του Ταιναρου, εκει που το Ιονιο σμιγει με το Αιγαιο πελαγος. Στο ιδιο γεωγραφικο πλατος με την νοτια Σικελια και το στενο του Γιβραλταρ.
TIP: Ο ξεναγος/ οδηγος στα σπηλαια επεσε απο την βαρκα στο νερο J
Επιστροφη για ξεκουραση στο ξενοδοχειο, φρεσκαρισμα, φαγητο πανω στην Θαλασσα στην ομορφη πολη του Γερολιμενα.

2η Ημερα . Σαββατο 13 Σεπτεμβριου 2008.
Πρωινο εξαιρετικο στο ξενοδοχειο. Λιγη χαλαρωση μαζευοντας ηλιο και αναχωρηση για το ακρωτηριο ΤΑΙΝΑΡΟ και τον ναο του Ποσειδωνα. Απιστευτη διαδρομη μεσα απο χωρια με μανιατικους πυργους.
Πρεπει να ηταν δυσκολη η ζωη εδω για τους αρχαιους λακωνες. Εκτος απο μερικες ελιες παρα πολλες πετρες και πυργοι. Αγριο και το ακρωτηριο για τους παλαιους θαλασσοπορους..
Μετα απο ολιγολεπτη σταση ξεκιναμε με προορισμο πλεον την Πυλο. Απο την αγονη Λακωνικη Μανη περναμε στην Μεσσηνιακη Μανη . Απο πετρες και πυργους περναμε σε πιο πρασινες περιοχες με ελαιοδενδρα , αμπελια κλπ. Σταση για καφε στην Καρδαμυλη που ειναι παρα πολυ ωραια παραλιακη πολη.
Συνεχεια για Πυλο αφου περασαμε ωραιες διαδρομες (Στουπα, Καλαματα, Ριζομυλο ).
TIP: 1) Τα φρενα ABS της GS λειτουργησαν τελεια οταν ενα αγροτικο πεταχτηκε απο το πουθενα μπροστα στον Ηλια και του εκλεισε το δρομο
2) Η ζεστη και τo ζεστο jacket της BMW που φορουσε ο Ηλιας και τον υποχρεωναν να αλλαζει συνεχεια Τ-shirts
3) Τα αναριθμητα αυτοκινητα με γερμανικες πινακιδες που συναντησαμε. Η Λακωνια και η Μεσσηνια ειναι δημοφιλεις προορισμοι για Γερμανους οι οποιοι εχουν επενδυσει σε ακινητα στην περιοχη.
Και φτανουμε επιτελους στην ομορφη Πυλο που ειναι διασημη για το Βασιλειο του Νεστωρα κατα την αρχαιοτητα, για τις ναυμαχιες των Ελληνων και Συμμαχων εναντιον του Στολου των Οθωμανων κατα την περιοδο της Ελληνικης Επαναστασης και για το ΠΕΙΡΑΜΑ ΝΕΣΤΩΡ που λαμβανει χωρα εκει τωρα.
Αφου καναμε check in στο ξενοδοχειο στην εισοδο της πολης με θεα το νησακι της Σφακτηριας αφησαμε τα πραγματα μας για να επισκευτουμε την πολη και τα εργαστηρια του πειραματος ΝΕΣΤΩΡ.
Ο υπευθυνος του πειραματος Καθηγητης Λεωνιδας Ρεσβανης ειχε οργανωσει με την ομαδα του μια εξαιρετικα καλη παρουσιαση και επισκεψη στα εργαστηρια.
Ειδικη αναφορα πρεπει να γινει στον καθηγητη του Berkley κο Joshua Sopher για την παρουσιαση και τον χρονο που μας αφιερωσε. Το link του Νεστωρα ειναι
http://www.nestor.noa.gr/¨

Λιγα λογια για το ΠΕΙΡΑΜΑ για οσους δεν μετειχαν στο Bike tour
Η έκρηξη που πριν από δεκαπέντε δισεκατομμύρια χρόνια δημιούργησε τον κόσμο, απελευθέρωσε ένα μυστηριώδες σωματίδιο με σχεδόν μηδενική μάζα, το οποίο παρατηρήθηκε για πρώτη φορά στην δεκαετία του 1930 και ονομάστηκε από το φυσικό Ενρίκο Φέρμι neutrino , δηλαδή ουδέτερο . Επρόκειτο για ένα από τα στοιχειώδη σωματίδια, όπως το φωτόνιο ή το νετρόνιο.
Από τη στιγμή της Μεγάλης Έκρηξης μέχρι και σήμερα, ένας απίστευτα μεγάλος αριθμός νετρίνων ταξιδεύει στο σύμπαν με την ταχύτητα του φωτός, διαπερνώντας την ύλη λόγω της ασθενικής τους μάζας και φέρνοντας πολύτιμες πληροφορίες για τη γέννηση και το μέλλον του σύμπαντος. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου 500 νετρίνα που προέρχονται από τη Μεγάλη Έκρηξη βρίσκονται ανά πάσα στιγμή γύρω μας, σε κάθε κυβικό εκατοστό χώρου.
Χάρη σ´ αυτά τα στοιχειώδη σωματίδια, οι αστροφυσικοί αντιλήφθηκαν το 1987 μια ασύλληπτης ισχύος έκρηξη που συνέβη στο νεφέλωμα του Μαγγελάνου και απελευθέρωσε στο σύμπαν έναν αδιανόητο αριθμό νετρίνων που έφτασαν και στη Γη -μεταφέροντας την πληροφορία-, αφού ταξίδεψαν 160.000 χρόνια. Πάντως, σύμφωνα με τη γνώμη πολλών ειδικών, από τα περίπου 250 στοιχειώδη σωματίδια που εντοπίστηκαν, μόνο το νετρίνο πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που είναι απαραίτητες ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες.
Η ανίχνευση των νετρίνων
Παλιότερα τα νετρίνα ήταν πρακτικά αόρατα σε κάθε επιστημονική παρατήρηση, λόγω της χαμηλής τους ενέργειας. Επιπλέον, δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις πληροφορίες που θα μπορούσαμε να συλλέξουμε απ´ αυτά τα σωματίδια. Κάποτε όμως έγινε αντιληπτό ότι τα νετρίνα φτάνουν στον πλανήτη μας από ακρότατα σημεία άλλων γαλαξιακών συστημάτων και αφού έχουν διασχίσει με μια ευθύγραμμη πορεία άστρα, πλανήτες και νεφελώματα. Με δεδομένο ότι τα νετρίνα δεν παρεκκλίνουν εξαιτίας των μαγνητικών πεδίων και δε διασπώνται από τη μεσοαστρική ύλη -αφού δεν έχουν σχεδόν μάζα και είναι ηλεκτρικά ουδέτερα-οι αστροφυσικοί κατάλαβαν ότι με τη μελέτη τους ίσως αποκαλυφθούν γνώσεις που δεν υπήρχε τρόπος να καταγραφούν διαφορετικά.
Οι πρώτες προσπάθειες ανίχνευσης νετρίνων έγιναν σε υπόγειες στοές παλιών ορυχείων χρυσού και σε τεχνητές δεξαμενές νερού, αφού ήταν γνωστό ότι τα νετρίνα αντιδρούν όταν έρχονται σ´ επαφή με τα μόρια του νερού. Μ´ αυτό τον τρόπο κατάφεραν μεν να ανιχνεύσουν νετρίνα, αλλά μόνο εκείνα που προέρχονταν από τον Ήλιο και όχι το ζητούμενο, τα αρχαία νετρίνα, εκείνα δηλαδή που ταξιδεύουν στο σύμπαν προερχόμενα από τη Μεγάλη Έκρηξη. Όμως, οι πολυετείς έρευνες που έγιναν για τον εντοπισμό του ιδανικού σημείου όπου τα νετρίνα θα συναντούσαν αντίσταση ώστε ν´ αντιδράσουν και να δώσουν πληροφορίες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ουσιαστικό πρόβλημα ήταν η κοσμική ακτινοβολία , η οποία εμποδίζει την απομόνωση των νετρίνων. Το επόμενο βήμα ήταν κοντά. Διαπιστώθηκε ότι το θαλασσινό νερό αφενός εμποδίζει την κοσμική ακτινοβολία να φτάσει στις συσκευές ανίχνευσης, αφετέρου, σε βάθος 4.000 υπό την θάλασσα, παρατηρείται κατά ένα εκατομμύριο φορές μικρότερη κοσμική ακτινοβολία απ´ όση στην επιφάνειά της. Ο Νέστωρ χαρακτηρίστηκε ως ένα από τα τέσσερα μεγαλύτερα πειράματα ανίχνευσης νετρίνων στον πλανητη. Ένα γίνεται στο Βόρειο Πόλο, ένα στη λίμνη Βαϊκάλη κι ένα ακόμα στη Χαβάη, η λειτουργία του οποίου διακόπηκε προσωρινά λόγω τεχνικών προβλημάτων.
Το πείραμα της Πύλου
Ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα, η προετοιμασία του οποίου άρχισε το 1991, πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Νέστωρ. Βυθισμένο στ´ ανοιχτά των ακτών της Πύλου, ένα γιγάντειο φωτονικό τηλεσκόπιο πρωτοποριακού σχεδιασμού και υψηλής τεχνολογίας είναι στραμμένο προς τ´ αστέρια ανιχνεύοντας νετρίνα. Στο πείραμα συμμετέχουν περισσότεροι από εβδομήντα ειδικοί ερευνητές από την Ευρώπη, την Αμερική, τη Ρωσία και την Ιαπωνία. Το κόστος αναμένεται σε μια προοπτική δέκα ή και περισσοτέρων χρόνων να φτάσει στα 400 εκατομμύρια δολάρια. Οι εργασίες συντονίζονται από την ελληνική επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων της ΓΓΕΤ, του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο καθηγητής φυσικής του πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδας Ρεσβάνης είναι ο εμπνευστής και επικεφαλής του εγχειρήματος. Οι δοκιμές των υλικών που συνθέτουν το πρωτοποριακό τηλεσκόπιο κράτησαν καιρό. Το ίδιο συνέβη και με την αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών που δοκιμάστηκαν εργαστηριακά, αλλά και σε πραγματικές συνθήκες. Τα ποικίλα εξαρτήματα συναρμολογήθηκαν πάλι και πάλι, βυθίστηκαν στη θάλασσα και κάθε φορά επέστρεφαν στο εργαστήριο για έλεγχο. Η διαδικασία αυτή επαναλήφθηκε σε όλο και μεγαλύτερα βάθη, έως ότου η επιστημονκή ομάδα βεβαιωθεί ότι όλα τα τμήματα του τηλεσκοπίου θα λειτουργήσουν σωστά στα μεγάλα βάθη. Ο πρώτος στόχος, τα 4.000 μέτρα βάθος, έχει ήδη επιτευχθεί, αφού οι πρώτοι όροφοι του Νέστωρα έφτασαν στα 4.200 μέτρα. Στο μέλλον προγραμματίζεται ολόκληρο το τηλεσκόπιο να φτάσει στα 5.000 μέτρα, το μέγιστο βάθος κοντά στο φρέαρ των Οινουσσών, στ´ ανοιχτά της Πύλου
Ο Νέστωρ είναι το μοναδικό στην Ευρώπη κι ένα από τα τρία υποβρύχια τηλεσκόπια νετρίνων που λειτουργούν αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Ποντίστηκε στα νερά της Πύλου την άνοιξη του 2000 και άρχισε να συλλέγει πληροφορίες για αστρικούς γαλαξίες, ορατούς και μη, Μαύρες Τρύπες του διαστήματος, καθώς και απαντήσεις στα αιώνια ζητούμενα, τα σχετικά με την αρχή του σύμπαντος. Ίσως όμως το πιο ενδιαφέρον, το πιο εντυπωσιακό που θα αποκαλύψουν τα νετρίνα είναι κάτι που δεν μπορούμε τώρα να φανταστούμε. Γιατί μ´ ένα τέτοιο πείραμα προσπαθούμε ν´ ανοίξουμε ένα παράθυρο σε μια γωνιά του σύμπαντος που κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κοιτάξει. Και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό που θα δούμε θα είναι απροσδόκητο και συναρπαστικό ;
=====================================================================================
Μετα το ταξιδι στο Συμπαν και μαζι πλεον με τον καθηγητη Joshua ειχαμε ενα πολυ καλο δειπνο διπλα στην θαλασσα και χαλαρωσαμε αρκετα. Το βραδυ ο Ντινος , ο Παυλος, ο Ηλιας και ο Χαρης συνεχισαμε με ποτα στην Πλατεια κοντα στο αγαλμα με τους Ναυαρχους της Ναυμαχιας.
Tip της 2ης ημερας
1) Η επισκεψη στο εργαστηριο του πειραματος ΝΕΣΤΩΡ
2) Η ομαδα των γερμανων Harley-αδων που συναντησαμε
3) Τ ο ελικοπτερακι που πεταγε ενας τυπακος και η πλακα που του εκανε ο Περιπτερας με ενα δυναμιτακι.

3η Ημερα Κυριακη 14 Σεπτεμβριου 2008, Επιστροφη
Πρωινο στο ξενοδοχειο. Ο Στεφανος και ο Σωτηρης ειχαν ηδη αναχωρησει πολυ πρωι λογω υποχρεωσεων. Οι υπολοιποι Ηλιας, Χαρης, Ντινος, Παυλος αποφασισαμε να κανουμε το γυρο του ακρωτηριου Ακριτας. Ετσι λοιπον ξεκινησαμε κα καναμε την ακολουθη διαδρομη:
Πυλος, Μεθωνη, Φοινικουντα, ΑΚΡΙΤΟΧΩΡΙ με κεφαλαια γιατι εκει γενηθηκε ο παππους του Ηλια, ΚΟΡΩΝΗ με κεφαλαια γιατι εκει μεγαλωσε ο πατερας του Ηλια, Αγιος Ανδρεας, Καλαματα.
Απο Καλαματα αποφασισαμε να διανυσουμε την απιστευτα ομορφη διαδρομη του Ταυγετου με προορισμο την Βυζαντινη Πολη του Μυστρα.
Μετα απο ενα πλουσιο γευμα σε ταβερνακι στον Ταυγετο και την επισκεψη του καστρου του Μυστρα πηραμε τον δρομο της επιστροφης. Πριν απο την Τριπολη καναμε μια σταση για ανεφοδιασμο και καφε.
Μετα χωρισαμε και ο καθε ενας επεστρεψε με διαφορετικη ταχυτητα.
Γρηγοροι= Ντινος-Χαρης, μετα ο Παυλος και μετα ο Ηλιας.
Tip 3ης Ημερας.
1) Η διαδρομη στην Μεσσηνια
2) Το σοκ απο τα καμμενα που ειδαμε στην περιοχη του Ταυγετου
3) Τα super bikes που κολαζοντουσαν κοντα στην Τριπολη
4) Μυστρας

Συμμετεχoντες
Αμουργης Χαρης, YAMAHA FAZER 600
Βεζιρτζόγλου Παύλος, BMW GS1200 Adventure
Βασιλειαδης Σωτηρης, BMW GS1200
Γιουρελης Στεφανος, Honda Varadero
Τερζιδης Κων/νος, Honda CBF1000
Τομαρας Ηλιας, BMW GS1200

Κειμενο: Ηλιας Τομαρας


No comments:

Post a Comment